Parcul Naţional Munţii Rodnei

Căi de acces:

        Dinspre nord: prin localitatea Borşa (DN18)
    Dinspre vest: linia ferată transcarpatică Salva-Vişeu, prin localităţile: Telciu, Romuli (DN17C)
      Dinspre sud: linia ferată Salva-Rodna, prin localităţile: Năsăud, Rebrişoara, Sângeorz-Băi, Anieş şi Rodna (DN17D)

Prin cele trei vârfuri ale sale: Vf. Pietrosu, Vf. Ineu şi Vf. Ineuţ, Munţii Rodnei sunt cei mai înalţi munţi din Carpaţii Orientali. Parcul Naţional Munţii Rodnei se află situat în partea de nord a Carpaţilor Orientali şi reprezintă cea mai mare arie protejată din această subdiziviziune a Munţilor Carpaţi, având o suprafaţă de aproximativ 46000 ha. Elementele care îi conferă o importanţă aparte acestui parc sunt reprezentate atât de geologia şi geomorfologia munţilor, cât şi de vastele specii de floră şi faună prezente în această regiune.

Pe teritoriul Munţilor Rodnei se distinge un peisaj glaciar deosebit, remarcându-se lacurile de tip glaciar: Iezer, Buhăescu, Ştiol, Lala Mare şi Lala Mic.

Reprezentative, în ceea ce priveşte fauna şi flora din această regiune, sunt floarea de colţ, cocoşul de mesteacăn, capra neagră, marmota etc. 

Principalele puncte de atracţie, din punct de vedere turistic, sunt: Vf. Pietrosu Mare, Vf. Ineu, Valea Anieşului sau Zăvoaiele Borcuţului. Pe lângă numeroasele trasee turistice pe care le puteţi urma în zonă, există şi numeroase posibilităţi de cazare unde să vă puteţi bucura de frumuseţile locului. 

Forme de turism în Parcul Naţional Munţii Rodnei

   Turismul de recreere
            Turismul de recreere valorifică potenţialul cadrului natural, astfel încât cei interesaţi pot realiza trasee montane pentru a admira superbele peisaje montane şi să se bucure de priveliştea oferită de lacurile şi fenomenele glaciare, să observe elemenetele de floră şi faună deosebite şi rare. Acest tip de turism antrenează în zonă cel mai mare număr de persoane, fiind practicat de toate categoriile de vârste, oferind turiştilor posibilitatea de a evada din stresul cotidian şi de a medita în mijlocul naturii.

  Drumeţiile montane
            Drumeţia montane reprezintă una dintre formele de turism cele mai practicate în cadrul Parcului Naţional Munţii Rodnei. Aceasta se realizează, în special, în zona înaltă, pe creasta principală sau pe cele secundare şi pe traseele de acces către aceasta. În momentul de faţă exustă numeroase trasee turistice marcate care pot fi realizate de către turişti.

  Turismul pentru pacticarea sporturilor de iarnă
            În Parcul Naţional Munţii Rodnei, pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, turismul pentru practicarea sporturilor de iarnă poate fi desfăşurat în comuna Şanţ, pe Valea Blaznei, unde există o singură pârtie de schi de dificultate medie şi cu o lungime de 1200 m, deservită de teleschi.

  Turismul balnear
            Existenţa a numeroase izvoare minerale în Munţii Rodnei, dar şi a altor tipuri de factori terapeutici şi curativi, face ca zona să beneficieze de condiţii favorabile de dezvoltare a turismului balnear. Principala destinaţie turistică balneară din Munţii Rodnei, pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud este reprezentată de staţiunea balneară Sângeorz-Băi, însă izvoare minerale se găsesc şi în localităţile Rodna, Şanţ, Parva, Romuli şi Maieru.

  Turismul de aventură
            Turismul de aventură se manifestă, în această zonă, prin alpinism, mountain-bike, parapantă sau speoturismul, care se recomandă însă doar turiştilor bine antrenaţi datoriă accesului dificil şi lipsei de amenajări. Cicloturismul montan este foarte dezvoltat şi găseşte condiţii bune de dezvoltare în zonele: Şanţ - Valea Blaznei, Rodna - Valea Vinului etc.

  Turismul rural
            Turismul rural a avut o evoluţie ascendentă în ultima perioadă, zona Munţilor Rodnei întrunind toate condiţiile necesare desfăşurării acestui tip de turism. Astfel, în circuitul turistic rural, pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud au intrat comunele Şanţ, Rodna, Parva şi Maieru.

  Turismul ecvestru
           Pe teritoriul  judeţului  Bistriţa-Năsăud,  în raza  Parcului Naţional  Munţii  Rodnei, turismul ecvestru se poate practica în cadrul Hergheliei Beclean, la centrul de Ecoturism Ecvestru.

Programele se desfăşoară prin parcurgerea călare pe drumuri forestiere şi păşuni, pe parcursul mai multor zile a unor zone de interes turistic deosebit: Rezervaţia botanică Poiana cu Narcise din Muntele Saca, lacurile Lala Mare şi Lala Mic, vârfurile Ineu, Ineuţ şi Roşu. Grupurile de turişti sunt însoţite de ghizi autorizaţi, iar perioada optimă de practicare se desfăşoară între lunile iulie - august.

  Turismul ştiinţific
         Turismul  ştiinţific  reprezintă o formă  de turism cu mare  potenţial  deosebit de dezvoltare  datorită biodiversităţii deosebite existente în Parcul Naţional Munţii Rodnei - Rezervaţie a Biosferei.

  Turismul pentru reuniuni şi congrese
          Turismul  pentru  reuniuni şi congrese se  desfăşoară  îndeosebi  în  staţiunea Sârngeorz-Băi, fiind o formă de turism mai puţin practicată din cauza lipsei dotărilor necesare pentru realizarea acestei forme de turism.

  Turismul de tranzit
           Existenţa în jurul Munţilor Rodnei a numeroase căi de comunicaţie între cele mai importante provincii ale ţării, şi anume DN17C Bistriţa - Năsăud - Moisei, între Transilvania şi Maramureş, şi DN17D Beclean - Năsăud - Sângeorz-Băi - Cârlibala, între Transilvania şi Bucovina.

 Proiectul „Sport şi agrement în judeţul Bistriţa-Năsăud”, este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5: „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul Major de Intervenţie 5.3: „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Operaţiunea: „Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi activităţilor de marketing specifice”.

www.inforegio.ro 

Investim în viitorul tău! 
Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. 
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României 
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro 
Copyright (c) 2013 A.R.D.

Vizitatori: 46332 Afisari 317710

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/agrementbistrita/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/agrementbistrita/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 654